maanantai 21. lokakuuta 2013

Lukion plussat ja miinukset

Vähän aikaa sitten joku pyysi multa et kertoisin vähän laajemmin miten lukio on alkanu ja listaisin hyviä ja huonoja puolia siitä. Sillon se ei ehkä ollu ihan niin ajankohtanen mut nyt on koeviikot koettu ja saatiin tänään ensimmäisten kurssien arvosanat. Mulla oli ekassa jaksossa psykaa, hissaa, mantsaa, äikkää ja matikkaa. Meillä kestää tunnit sen 75minuuttia ja eka jakso mulla oli tosi helppo, ja mulla oli joka päivä vaan kolmea ainetta. 
Pari ekaa viikkoa meni vähän sumussa, oppilaita oli ihan sairaasti ja joillain kursseilla lähemmäs 40 opiskelijaa, piti opetella kaikki uudet luokat ja aikataulut ja muut. Meijän koulu on kolmekerroksinen mut onneks tosi selkee ja kyllä sen oppi jo ekan viikon aikana miten ne luokat löytää. Ennen lukioon menoa mua mietitytti tosi paljon et eroaako se niin paljon yläasteesta kun väitetään ja no, tähän mennessä en oo ite ainakaan huomannu mitään hirveen suuria eroja. Mut nyt jos niitä plussia ja miinuksia ihan yleisesti koulusta ja koulunkäynnistä:

+ Päivät menee niin paljon nopeemmin kun tunnit kestää pidempään, 75 minuuttia menee oikeesti paljon nopeemmin kun se 45 minuuttia mihin oli tottunut. Kokoajan on kuitenki jotain tekemistä joten ei sitä ajankulua ees huomaa jos oikeesti keskittyy ja panostaa siellä tunneilla

+ Se että saa tehdä ite oman lukujärjestyksen. Tää ei ilmeisesti kaikissa lukioissa oo vaikka ensin niin luulin! Mut se että saa ite valita omat opettajansa, aika lailla sen että tuutko aikasin kouluun vai pääsetkö myöhään iltapäivällä on oikeesti tosi hyvä juttu. Olin ihan hukassa ton lukkarinteon kanssa mut lopulta se lähti siitä sujumaan, ekan kurssin jälkeen oli helppo muokata sitä lukkaria kun tiesi jo vähän vaikka eri opettajista ja niiden opetustavasta. Ekana päivänä tehtiin koko vuoden lukkari ja sen jälkeen oon muuttanu sitä varmaan sata kertaa, oon vaihtanu varmaan kaikkien kurssien paikkaa vähintään kerran ja vikan kerran pari päivää ennen syyslomaa enkä oo vieläkään hirveen tyytyväinen. Ens keväästä tulee ihan älyttömän rankka mut enää en hirveesti pysty noita vaihtelee joten pakko vaan kestää!

+ Laaja kurssivalikoima. Ekalla vuodella toi ei hirveesti näy kun pakollisia kursseja on niin paljon mut tälle vuodelle sain valittuu kans tosi kivoja valinnaiskursseja, otin esim. espanjaa, psykaa ja tanssikurssin jotka on kaikki ollu tosi kivoja. Kakkos- ja kolmosvuodelle valitsin tosi paljon liikankursseja jotka kuulosti kaikki tosi hyviltä! 

+Ei se lukio tähän menessä niin vaikeeta oo mitä odotin. Saatiin tosiaan tänään tietää ekat kurssiarvosanat ja sain ihan samalla tasolla olevia tai jopa parempia kun yläasteella, mantsasta 10 mikä oli ihan täys yllätys, psykasta ja hissasta 9, äikästä ja matikasta 8. Saa nähä jatkuuko samalla tavalla mut tällä hetkellä ainakin oon tosi tyytyväinen ja ehkä jopa vähän yllättyny kuinka helposti ensimmäinen jakso meni.

-Pitkä koulumatka. Vaikkei se nyt niin pitkä oo (aikalailla tasan 3km, tarkistin äsken) niin kyllä siinä menee 30-40 minuuttia ainakin mun kävelyvauhdilla. Syksyllä se ei ollu mitenkään paha kun pääs pyörällä mut nyt kun aamusin alkaa olee lähemmäs 10 astetta pakkasta ni kyllä se alkaa vähän tiukkaa tekemään. Sen takia yritän saada lukkarit tehtyy silleen että talvisin ois paljon kasin aamuja että pääsen kyydillä.

-Työmäärä on tosi paljon isompi mut siihen pitää vaan tottua, esim. kun alotin nyt espanjan D-kielenä, niin ekan kurssin jälkeen ollaan samassa vaiheessa mitä yläasteella C-kielenä espanjan alottaneet kävi kahessa vuodessa. Toi tuntuu välillä niin hullulta mut ihmeen hyvin sitä pysyy kuitenkin asioissa perillä, se on vaan itestä kiinni. 

-Koeviikot oli muuten ihan jees, koeaikaa oli 2-3 tuntia eli kahen tunnin kohalla sai lähteä ja kolme tuntia oli maksimiaika. Sen jälkeen seuraava tunti eli kokeen palautetunti alko 11.35 eli jos sai sen kokeen kahessa tunnissa tehtyä niin siinä oli sit puoltoista tuntia aikaa tohon palautetuntiin, jossa käytiin se koe läpi. Mun mielestä noi oli kyllä niin turhia tunteja, suurin osa niistä kesti sen 5min kun annettiin vastauslaput käteen ja sit sai lähteä.

-Tuntuu ettei aika vaan riitä. Jos pääsee koulusta siinä kolmen aikoihin, pitää ensinnäkin päästä kotiin asti, syödä, tehä läksyt joihin kuluu helposti tosi pitkä aika jos ne kunnolla tekee, sen jälkeen usein jotkut harkat yms. ja sit onkin jo ilta. Kavereita näkee joo koulussa mut onhan se eriasia kun nähä vapaa-ajalla. Jotenkin tuntuu tyhmältä aina suunnitella kaikki viikonlopuiks jonka takia ne onkin joskus aika täynnä.

Semmosta, eli tällä hetkellä aikalailla positiivisin mielin mennään, yks mikä tosta ehkä puuttuu on kaverit, mulla on maailman paras kaveriporukka ja lukion takia ollaan monien kanssa lähennytty ja tutustuttu paremmin joten se on kyllä ihan paras juttu kaikista! Mitenkäs teillä on opiskelut alkanu?

6 kommenttia:

 1. Mun täytyy kyllä kommentoida tätä sitte ku pääsen koneelle ku en jaksa kännyl kirjottaa! :D

  VastaaPoista
 2. oon aika samaa mieltä kaikist, oon itekki lukios tosin kakkosel :) paitsi onneks meil ei oo koeviikoilla noita palautetuntei, kuulostaa nii turhilt mitä kaikki on sanonu! ja mulla on iha sama: mun päivät koostuu lähinnä koulusta, läksyistä, treeneistä ja syömisestä ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla!!(: joo ne on kyllä oikeesti tosi turhia, alkaa vaa masentaa ku näkee mitkä kaikki on menny väärin!:D

   Poista
 3. Nää kaikki oli tosi hyviä, ja täällä yks ykkönen kans ilmoittautuu! Kaikki oli hulluna pelotellu kuinka arvosanat laskee ja lukio on vaikeaa, mutta mulla kyllä vain nousi!
  Sitten toi että sielä ei kytätä niinku yläasteela jokaista tekemistä, saa lähteä hypyillä minnevaan kaupungille tai kotia eikä tarvi sielä venailla:)
  Meillä ei oo tollasia palautetunteja, 3-4 h aikaa tehdä koe ja 12.30 alkaa seuraavan päivän pohjatunti.
  Oli tosi mukava lukea tällänen, ja tietää ettei oo ainoa kuka istuu arkisin enemmän ko tarpeeks kirjojen ääressä... :)

  VastaaPoista
 4. Meillä on koeviikolla pohjatunteja eli kerrataan kurssin asiat ja sitten koe :) Joka on ainakin tosi hyvä!

  VastaaPoista
 5. :D ei niille palautetunneille tarvii mennä terveisin sini

  VastaaPoista

Sony a290
Sony 18-55 f/3.5-5.6
Tamron 55-200 f/1:4-5.6 MACRO
Samyang Fisheye f/3.5
Sony 50mm f/1.8

+kolmijalka ja kaukolaukasin
Muokkaan kuvat photofiltrellä!